gratis verzending vanaf €50
10% korting bij bestellingen boven €100

Waarom stinkt zweet? Kijk eens in je bord!

Als je bent wat je eet, wees er dan ook maar zeker van dat je zweet wat je eet.

Als je bent wat je eet, wees er dan ook maar zeker van dat je zweet wat je eet. Kondigt Frank of Sabine een hittegolf aan en breekt het zweet je van nature snel uit? Dan loont het misschien de moeite om je weekmenu even van naderbij te bekijken. Want waarom stinkt zweet? Grote kans dat het aan je eten van de voorbije dagen en weken ligt.

“Oei, ben ik dat?”

Dat bepaalde soorten voeding het zweten stimuleren, weten de meesten onder ons uit ervaring. Een pittige tikka masala doet quasi meteen de zweetdruppels verschijnen. En ook alcohol, koffie en cola – cafeïne! – zetten je lichaam aan het werk, waardoor de kans op zweten vergroot. Maar dat hoeft niet per se gepaard te gaan met een onaangename geur.

Lees ook: Slechte adem door uien? Zo maak je er komaf mee

Waarom stinkt zweet dan wel?

Oorzaak nummer één? Bacteriën die op je huid zitten, zetten zich om in – al dan niet onaangename – geurstoffen.

Maar ook voeding speelt mee. Als er in de supermarkt een afdeling bestond voor zweetmiddeltjes, dan zouden volgende voedingswaren ongetwijfeld in de rekken liggen:

  • Uien en consoorten, zoals knoflook, bevatten een aardige dosis zwavel. Deze stof gaat automatisch gepaard met onaangename geurtjes. De geur van rotte eieren? Inderdaad, zwavelwaterstof is de schuldige.
  • Idem voor kolen, zoals broccolispruiten en bloemkool. Hoewel ze heel gezond zijn, doen ze jouw lichaamsgeur allesbehalve een plezier.
  • Ook bepaalde kruiden kunnen een spelbreker vormen, zoals curry en komijn.
  • Ben je een fervent vleeseter? Hou er dan ook rekening mee dat ook vlees voor vervelende zweetgeurtjes kan zorgen.

De oplossing(en)?

Natuurlijk is de ene persoon vatbaarder voor onfrisse zweetgeurtjes dan de andere. Dat kan fysisch of genetisch bepaald zijn. Gelukkig bestaan er manieren om het tij te keren en zelfs minder te zweten.

  • Water, water en nog eens water: de natuurlijke zelfreiniger. Maar ook tomatensap, dat een verkoelend effect heeft. Of groene thee.
  • Kruiden zoals kamille, valeriaan, salie en sint-janskruid.

Nog gezonde tips nodig?

Bij Sublimix willen we je niet alleen verwennen met lekkere en gezonde recepten. We willen je ook motiveren om een evenwichtige levensstijl na te streven. Hou dus zeker onze blogpagina vol handige culinaire tips en gezonde ideeën in de gaten. Geen instinkertjes, beloofd!

Waarom stinkt zweet? Kijk eens in je bord!
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
WhatsApp
GRATIS KOOKBOEK

Download het Sublimix kookboek

Boordevol lekkere en snelle recepten voor door de week en speciale gelegenheden.

gratis verzending vanaf €50
10% korting bij bestellingen boven €100