Tikka masala

“Deze Indische klassieker maakte ik een tijdje geleden toen ik veel gasten over de vloer kreeg. Ik kon de tikka masala perfect op voorhand maken (dan wordt hij zelfs nog beter) en op deze manier gezellig aan tafelen blijven zitten keuvelen. Nadien kreeg ik de vraag voor het recept hiervan. Dat werd een beetje moeilijk aangezien ik niet precies meer wist wat ik er allemaal had ingezwierd. Het werd dus tijd om deze opnieuw te fabriceren, maar dit keer met pen en papier bij de hand. Je zal merken dat dit recept voor 4 personen lichtjes overdadig, is maar daar zal je me achteraf alleen maar dankbaar voor zijn!”

Dit heb je nodig voor tikka masala (voor 4 pers.)

  • 1,5 kg uitgebeende kippendijen of kippenfilets
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 el garam masala
  • 1 el kurkuma
  • 1 el tandooripasta
  • 1 el rode currypasta
  • 2 limoenen

 

  • 50 g verse gember
  • 4 tenen look
  • 1 rode peper (met of zonder zaadjes afhankelijk van hoe pikant je wil gaan)
  • 1 busseltje koriander

 

 

Aan de slag!

  • Snijd de kip in grove stukken en doe deze in een mengkom. Doe er de yoghurt, garam masala, kurkuma, tandooripasta, rode currypasta en de zeste van de 2 limoenen en het sap van 1 limoen bij. Hou het sap van de andere opzij. Roer alles goed onder elkaar en laat de kip minstens 4 uur marineren in de koelkast.
  • Doe de gember, look, chilipeper en koriander in een cutter. Mix alles goed en hou opzij.
  • Zet een stoofpot op het vuur met een scheutje saffloerolie. Bak de kip aan. Dit doe je misschien best in twee keer.
  • Door de kip in het kruidenmengsel even aan te bakken komen er veel smaken vrij. Haal de kip eruit tot later.
  • Snijd de uien grof en stoof ze in dezelfde pot aan met opnieuw wat saffloerolie. Snijd ook de paprika in blokjes en voeg ze toe. Bestrooi met kippenbouillon. Doe er nu het gembermengsel bij en laat ook even meestoven.
  • Nu is het tijd om de tomatenblokjes en de kokosmelk toe te voegen. Spoel de blikjes uit met een likje water en doe dit bij het geheel.
  • Roer het aanbaksel goed los van de bodem, voeg de kip terug bij en laat de stoofpot anderhalf uurtje zéér zachtjes pruttelen.
  • Kruid het gerecht af met 0,5 CM kippenbouillon, 1 CM currysoep en het overgebleven limoensap en laat nog 5 minuutjes meepruttelen.
  • Rooster de amandelschilfers goudbruin in een droge pan en werk hiermee het bordje af alsook met wat korianderpluksels. Serveer met basmatirijst.

Wat vind je nog leuk?

© SUBLIMIX 2019