Kip op z'n Grieks met een heerlijke tzatziki en boontjes - Sublimix Kip op z'n Grieks met een heerlijke tzatziki en boontjes - Sublimix

Kip op z’n Grieks met een heerlijke tzatziki en boontjes

Een ideaal gerechtje tijdens een wisselvallige zomerdag. Lekker warm door de kip, gegaard in de oven en heerlijk fris door de erbij geserveerde overheerlijke tzatziki

Wat heb je nodig voor kip op z’n Grieks met heerlijke tzatziki en boontjes met dragon?
(6 à 8 personen)

  • 1 grote kip (in stukken gesneden) plus 2 kippenbillen en 1 volledige borstfilet
  • 6 sjalotten in de helft gesneden
  • 1 rode ui in kwartjes gesneden
  • 1 zoete ui in maantjes gesneden
  • 8 zongedroogde tomaatjes fijngesneden
  • 6 tenen look fijngesneden
  • 2 bokalen gevogeltefond
  • 2 CM kippenbouillon
  • saffloerolie
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 ontvelde tomaten (of geschild) en in kwartjes gesneden.
  • fritfix
  • 4 el harissa
  • ras el hanout

Wat heb je nodig voor de tzatziki?

  • 150gram Griekse yoghurt
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 1 koffielepel Za’atar
  • 15 blaadjes basilicum fijngehakt
  • 15 blaadjes munt fijngehakt
  • 5 topjes koriander fijngehakt
  • Zwarte peper zeezout (fijn)

 

Wat heb je nodig voor de bonensalade?

  • 20 blaadjes dragon fijngesneden.
  • 200 gram prinsessenboontjes, topjes verwijderd en eventueel naad verwijderd.
  • 200 gram doperwten ( vers of diepvries)
  • 20 blaadjes zuring
  • 20 blaadjes romeinse sla in reepjes gesneden
  • 2 koffielepels korianderzaad in vijzel gekneusd
  • 2 koffielepels mosterdzaad
  • 1 koffielepel nigellazaad (zwarte komijn)
  • 1 rode chilipeper fijngesneden en van zaadlijsten ontdaan
  • 2 teentjes look fijngesneden (niet geperst)
  • halve rode ui
  • zeezout
  • sap plus zeste van 1 citroen

 

Aan de slag

  • Bak de kip aan in een gietijzeren ovenschotel. Gebruik een olie die bestand is tegen hoge temperaturen bv saffloerolie. Zorg dat alle stukken kip mooi kunnen aankorsten.
  • Voeg de sjalotten en de uien toe, bak tot deze allemaal een beetje bruin kleuren. Kruid de stukken kip met ras el hanout en zwarte peper.
  • Bak ongeveer een kwartiertje op een middelhoog vuurtje. Voeg een minuutje voor het einde de look toe.
  • Maak de kippenfond warm in een pannetje en voeg hierbij de gepelde tomaten uit blik toe (in stukken gesneden). Giet dit over de kip en voeg 1 cm kippenbouillon toe en harissa.
  • Zet nu in een voorverwarmde oven van 185 graden en bak 45 minuten. Lepel om het kwartier wat saus over de kip.
  • Voeg na een kwartier de verse tomaten kwartjes toe, nog een kwartier later de fijngesneden zongedroogde tomaatjes.
  • Kruid af met een koffielepel fritfix, wat kippenbouillon (poeder) en zeezout.

Tzatziki

  • Klop de Griekse yoghurt op en meng met de fijngehakte kruiden.
  • Breng op smaak door de tahin erbij te mengen .
  • Kruid met een koffielepel za’atar
  • Kruid verder af met peper en zeezout

Bonensalade

  • Breng 2 liter water aan de kook. Kook de boontjes gedurende 4 minuten, doe er dan de doperwten bij en kook nog 1 minuut. Giet af door een zeef en giet er koud water over tot alles goed afgekoeld is . Laat uitlekken.
  • Doe in een pan 4 el olijfolie, zet op een middelhoog vuur en doe er het mosterdzaad en het korianderzaad bij. Laat 2 minuten bakken tot de zaadjes goed gepoft zijn.
  • Giet nu de olie over de boontjes en erwten.
  • Doe er de fijngesneden chilipeper , look ,dragon en het nigellazaad (zwarte komijn)bij.
  • Breng op smaak met snuifje kruidenzout en zeezout.

 

Dresseer een stuk kip op het bord. Eventueel snij je de kipfilet tagliata ( zie foto)
Dresseer hierrond de boontjes en erwten salade, de zuring blaadjes en wat romeinse slablaadjes.
Schep hierover enkele tufjes van de tzatziki en lepel wat van de kippensaus over de kip ( goed oproeren , zodat je de look en de tomaat mee hebt) Doe nog wat citroen sap en citroenzeste over het geheel. Enjoy

 

Gratis kookboek

Download het Sublimix kookboek

Boordevol lekkere en snelle recepten voor door de week en speciale gelegenheden.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wat vind je nog leuk?

© SUBLIMIX 2022