Hoe gemakkelijk het ook lijkt, je mag niet zomaar alles in je diepvries proppen. Toch doen nog altijd de meest uiteenlopende verhalen en theorieën de ronde. Daarom: wat kun je niet invriezen? En als het wel kan, hoe bewaar je optimaal de smaak van je voedingswaren?
Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon niet gemaakt om in te vriezen. De volgende restjes werk je dus best zo snel mogelijk op voordat ze de houdbaarheidsdatum bereiken:
De meeste dingen kun je gelukkig wel zonder problemen invriezen. Zorg er wel voor dat de temperatuur bij het invriezen altijd laag genoeg ligt (-30°C à -24°C), zodat de producten snel bevriezen en de bacteriën zo weinig mogelijk kans hebben om hun bederfproces in gang te zetten. Eens dat gebeurd is, kan je de temperatuur doen stijgen tot -18°C, de minimale bewaartemperatuur.
Let wel: bij het invriezen gaan de aanwezige bacteriën nooit dood. Eens je jouw voedingswaren hebt ontdooid, worden ze stilaan weer actief. Ontdooi daarom alles tijdig in de koelkast en eet het nog diezelfde dag op. Groenten kook je best meteen eens je ze uit de diepvriezer haalt.
Nog een aantal handige tips voor:
Wat kun je niet invriezen? Nu ben je helemaal mee. Oh ja, nog dit! Vries voor alle veiligheid nooit iets voor de tweede keer in. Het heeft geen zin om het lot onnodig te tarten.
Merk je dat je gerecht toch nog wat extra smaak nodig heeft na het ontdooien? Onze Sublimix-kruidenmixen doen wonderen!
Heb je trouwens tips over hoe je bepaalde gevoelige voedingswaren toch veilig en efficiënt kan invriezen? Laat het ons weten via onze Facebook-pagina of ons contactformulier!
Boordevol lekkere en snelle recepten voor door de week en speciale gelegenheden.