gratis verzending vanaf €50
10% korting bij bestellingen boven €100

Voedselverspilling tegengaan? Dit “groenafval” is eetbaar én gezond

Sommige groenten verbergen lekkere en voedzame geheimen. Benieuwd welke?

Gooi je al je fruit- en groenteschillen standaard in de vuilbak? Of gebruik je maar bepaalde deeltjes omdat je altijd dacht dat het zo hoorde? Voedselverspilling tegengaan gaat gelukkig verder dan alleen maar naar de vervaldatum op de verpakkingen te kijken. Want sommige groenten verbergen lekkere en voedzame geheimen. No way? Yes way!

Die vervelende sinaasappelvelletjes

Je kent het wel. Je begint je sinaasappel te pellen en je ziet meer wit dan oranje. Dan maar een half uurtje extra moeite doen? Niet nodig, want dit wit velletje zit vol hesperedine. Een beetje bitter van smaak, maar goed voor je cholesterol, een verlaging van je bloeddruk en het gaat ontstekingen tegen.

De schil van de watermeloen

Al eens gehoord van citrulline? De schil (vooral het witte gedeelte) rond je watermeloen zit er boordevol van. Deze stof heeft een positief effect op je bloeddruk, maar ook op de gezonde uitstraling van je huid. Probeer de schil eens in stukjes te verwerken in een chutney of salsa. Het internet staat vol van de ideeën!

Komkommerschillen

Vitamine K is goed voor je beenderen en bloedstolling. Laat de schil van de komkommer gerust liggen, want ze zit vol van deze vitamine. Haal ze mee door de blender en verwerk ze bijvoorbeeld in een lekker frisse dressing. Wel eerst goed wassen vooraf.

Aardappelschillen

Voedselverspilling tegengaan kan ook gewoon enorm lekker én tegelijkertijd voedzaam zijn. Bij een barbecue is het vaak vaste kost: patat in de schil. En met reden. De schil van de aardappel is perfect eetbaar én ze zit vol vitaminen, ijzer, magnesium en kalium.

De buitenste lagen rond je ajuin

We raden je niet meteen aan om de buitenste schillen rond de ajuin op te eten. Heel lekker is het namelijk niet. Maar ze geven je groentebouillon wel een stevige boost. Ook stoofpotjes winnen aan smaak. En ze zijn gezond! Dat komt vooral door de stof quercetine, een antioxidant die mee je bloeddruk op peil houdt.

Koolbladeren

Verdwijnen de buitenste bladeren rondom je witte, groene of paarse kool elke keer opnieuw in de vuilbak? Hou ze de volgende keer gerust bij en versnipper ze, want ze bevatten evenveel vitamines als de kern van de kool. Een grote aanrader in soep of bij de wok.

Wortelstengels

Niets zo lekker als verse wortels. Als je ze helemaal vers koopt, dan hangt het groene loof er meestal nog aan. Maar net zoals de koolbladeren bevatten ook deze stengels heel wat vitamine A, B en C. Online vind je trouwens heel wat recepten terug met wortelloof: soepen, theeën en zelfs pesto’s.

Broccoli- en bloemkoolstammetjes

Rauw en in hun harde vorm zijn ze niet aangenaam om te eten. Rasp je ze in kleine deeltjes en verwerk je ze in een salade of een groentesoep? Dan krijg je massa’s goede stoffen binnen, zoals antioxidanten, foliumzuur (belangrijk bij een zwangerschap) en betacaroteen (verhoogde weerstand).

En veel meer!

Het lijstje van verrassende groenten en fruit loopt nog een stukje verder. Té lang om hier op te lijsten. Maar trek zeker eens online op research. Wedden dat er een hele wereld voor je opengaat? En moest je het toch niet lusten? Dan kan je het misschien nog gebruiken als garnering. Voedselverspilling tegengaan: we leren er nog iets van bij ;-)

Op zoek naar gezonde groentegerechten? Neem een kijkje in de Keuken van Liselotte!

Voedselverspilling tegengaan? Dit “groenafval” is eetbaar én gezond
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
WhatsApp
GRATIS KOOKBOEK

Download het Sublimix kookboek

Boordevol lekkere en snelle recepten voor door de week en speciale gelegenheden.

gratis verzending vanaf €50
10% korting bij bestellingen boven €100