gratis verzending vanaf €50
10% korting bij bestellingen boven €100

SOS moeilijke eters: als elke maaltijd met je (klein)kinderen een strijd is…

Is jouw (klein)kind een moeilijke eter? Deze tips maken er komaf mee!

1. Nee, ik wil dat niet proeven, ik vind dat vies!

Weigert je kleine tafelgenoot iets nieuws te proeven? Moet je elke keer al je overtuigingskracht bovenhalen als je iets voorschotelt dat hij of zij niet kent? Ook al is het vermoeiend: blijven proberen. Kinderen moeten iets leren lusten. En soms duurt dat meerdere proefsessies.

Wees elke keer zo concreet mogelijk: proef alsjeblieft één lepel/twee happen/drie slokjes. Valt het na tien pogingen (niet tijdens dezelfde maaltijd uiteraard) nog niet in de smaak? Dan heeft het geen zin meer om aan te dringen. In dat geval is het geen kwestie van een moeilijke eter te zijn, maar lust hij of zij het gewoon niet.

2. Ik heb al genoeg…

Na een paar muizenhapjes schuift je moeilijke eter steevast het bord al opzij. En jij maakt je natuurlijk zorgen dat hij niet genoeg binnenkrijgt.

Als je kind normaal groeit en voldoende actief is, is er geen reden tot paniek. Wat je kan proberen is om gezonde voeding binnen te smokkelen in een maaltijd of snack. Denk aan een fruitige smoothie, bijvoorbeeld.

Dit vereist natuurlijk de nodige creativiteit. Daarom bundelden we in een eerdere blog vijf tips om je kind (meer) groenten te laten eten.

 

3. Jij blijft zitten tot je bord leeg is!

Betrap jij jezelf ook geregeld op deze uitspraak? Om dan je moeilijke eter alles te zien opeten met lange tanden? Wel beste mama, papa, oma of opa: niet goed bezig!

Het heeft geen zin om een kind te forceren. Wat wél zin heeft: probeer elke maaltijd zo aangenaam mogelijk te maken. Dat doe je door het moment af te bakenen in de tijd. Hou het op een kwartier à twintig minuten. Schep geen torenhoog bord uit, maar hou de porties realistisch. Beloon fout gedrag niet met extra aandacht. Ook niet als hij of zij het heel bont maakt…

 

We sluiten af met drie korte tips:

  • Communiceer op voorhand duidelijk wat de pot schaft en wanneer je je (klein)kind aan tafel verwacht. Dat geeft structuur.
  • Laat je (klein)kind zelf opscheppen. Zo leert hij of zij inschatten. En geef je het een gevoel van controle.
  • Een typische valkuil: enthousiast worden over elk klein hapje. Aanmoedigen mag, maar met mate.

SOS moeilijke eter

Zo, hopelijk keert de rust terug aan tafel. En verandert jouw moeilijke eter beetje bij beetje in een voorbeeldige tafelgenoot. Succes ermee!Jij houdt van gezond en lekker koken. Maar je (klein)kinderen zijn moeilijke eters en weten je kookkunsten niet altijd te appreciëren. Drie herkenbare situaties en drie manieren om ze te ontmijnen!

SOS moeilijke eters: als elke maaltijd met je (klein)kinderen een strijd is…
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
WhatsApp
GRATIS KOOKBOEK

Download het Sublimix kookboek

Boordevol lekkere en snelle recepten voor door de week en speciale gelegenheden.

gratis verzending vanaf €50
10% korting bij bestellingen boven €100