Elke nacht hebben we gemiddeld tussen 7 en 9 uur slaap nodig, zodat ons lichaam en onze hersenen kunnen rusten en herstellen. Slaaptekort heeft een grote invloed op onze hormonen die het honger- en verzadigingsgevoel regelen.
Ghreline is namelijk het hongerstimulerend hormoon en wordt vooral afgescheiden door de maagwand. Dit hormoon verhoogt onze eetlust door onze hersenen een signaal te geven dat het tijd is om te eten. Daarentegen remt het verzadigingshormoon, leptine, onze eetlust door de hersenen een signaal van verzadiging te geven. Leptine wordt vooral geproduceerd in het vetweefsel.
Het is bekend dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen een verhoogde productie van ghreline hebben en de hoeveelheid van het hormoon leptine afneemt. Hierdoor ben je minder verzadigd en denken je hersenen dat er een tekort aan energie in het lichaam is. Je hersenen geven vervolgens aan dat je honger hebt en moet eten om zo je energievoorraad op peil te houden. Vaak wordt er dan voornamelijk gekozen voor suiker- en/of vetrijke voeding.
Op lange termijn kan er een constant hongergevoel ontstaan, je metabolisme vertragen en daardoor de calorieverbranding door het lichaam verminderen, wat uiteindelijk kan leiden tot gewichtstoename.
Met andere woorden soms lijkt slaap nutteloos, maar dit is het absoluut niet. Tijdens onze slaap herstelt lichaam én geest. Slaaptekort brengt het hormonaal systeem in de war, waardoor je de controle over je eetgedrag verliest. Kortom, door goed te slapen geef je jezelf qua gezondheid de beste kansen. Een slaaptekort is één van de zaken die aangepakt dient te worden wanneer iemand een gezond gewicht wenst te bereiken.
Boordevol lekkere en snelle recepten voor door de week en speciale gelegenheden.