Organiseer je een verjaardagsfeestje voor je kind of kleinkind? Of komen er een paar vriendjes spelen? Dan maken lekkere tussendoortjes de pret compleet. Maar wat als jouw zoon of dochter of één van de vriendjes gluten- of lactose-intolerant is? Het inspireerde Viviane Vaes tot het boek Kindertraktaties: vrij van gluten, lactose en arm aan suiker. Speciaal voor jou serveert ze enkele van haar beste tips voor lactose- en glutenvrije tussendoortjes.
Lactose is een suiker die voorkomt in de melk van zoogdieren. En bijgevolg ook aanwezig is in de meeste zuivelproducten.
Is je kind lactose-intolerant? Vervang alle melkproducten door specifieke lactosevrije producten. Of kies voor soja. Dan zit je ook veilig voor kinderen die allergisch zijn aan koemelk. Want zij reageren ook allergisch op lactosevrije producten.
Kinderen met een koemelk-allergie mogen wél zuivel gebruiken op basis van andere melk, bijvoorbeeld die van geiten, schapen, buffels, … Maar dat mogen lactose-intolerante kinderen dan weer niet.
Tip! Belegen kaas van minstens drie maanden oud bevat geen lactose. Want die verdwijnt na die tijdspanne. Gebruik belegen kaas dus gerust op een prikkertje of maak heerlijke kaaskoekjes. Sojaroom is dan weer ideaal als basis voor lekkere dessertjes als chocolademousse of bavarois.
Gluten is de verzamelnaam van een groep eiwitten die in bepaalde granen zitten. Is je kind gluten-intolerant? Vervang deze producten in je glutenvrije tussendoortjes dan door alternatieven op basis van bijvoorbeeld maïs, rijst of aardappelzetmeel. En wat betreft de dagelijkse voeding: zorg ervoor dat je zoon of dochter regelmatig groenten en zaden eet. Zo krijgt je kind toch genoeg vezels binnen.
Tip! Met glutenvrij deeg maak je de heerlijkste muffins. Ga voor gezond en verwerk er groenten en noten in! Wel even opletten dat je voldoende bindmiddel gebruikt, zoals een xanthaangom of tapioca. Want gluten zorgen in een standaarddeeg voor de binding…
Suiker maakt kinderen hyper. Of net heel loom.
De oplossing? Vermijd de typische suikerbommetjes! Ga voor gezonde vervangsuikers, die hebben een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat de suiker traag wordt afgegeven en dus geen energiepieken of dalen veroorzaakt.
Tip! Palm- of kokosbloesemsuiker zijn goede én natuurlijke suikervervangers. Hou er wel rekening mee dat zij voor een kleurverandering zorgen bij wit gebak zoals cake of biscuit. Zusto, op basis van maïs, is ook een goed alternatief. Let er wel op dat je suikervervanger geen polyolen bevat, want daar krijgen de kids buikkrampen of winderigheid van…
Een kinderfeestje zonder gluten, lactose of suikerbommetjes? Met deze tips bereid jij de lekkerste lactose- en glutenvrije tussendoortjes! Nood aan meer inspiratie? Dan is het boek Kindertraktaties: vrij van gluten, lactose en arm aan suiker zeker iets voor jou.
Maak er een leuk en gezond feestje van!
Met dank aan Viviane Vaes, zaakvoerder van Choosy & Delicious.
Boordevol lekkere en snelle recepten voor door de week en speciale gelegenheden.