gratis verzending vanaf €50
10% korting bij bestellingen boven €100

Het verschil tussen kruiden en specerijen: touch en timing

Er is wel degelijk een verschil tussen kruiden en specerijen. Mits wat oefening bouw je jouw wekelijkse dosis zout stevig af. Lekker én gezond!

Kruiden en specerijen, twee soorten smaakmakers die identiek lijken, maar toch een elk een eigen herkomst hebben en een ander resultaat teweegbrengen. Er is wel degelijk een verschil tussen kruiden en specerijen. Mits wat oefening bouw je jouw wekelijkse dosis zout stevig af: je eet gezonder én minstens even lekker.

Het natuurlijke verschil tussen kruiden en specerijen

Veel heeft te maken met de herkomst van de smaakmaker in kwestie. Kruiden zijn afkomstig van (groene) planten die groeien in een klimaat als het onze, soms ietsje warmer. Hun smaak is eerder gematigd. Voorbeelden hiervan zijn basilicum, dille, oregano, …

Specerijen zijn vooral afkomstig uit landen met een extremer, warm klimaat. Denk aan een land als India waar je specerijen terugvindt in alle kleuren van de regenboog. De smaken zijn even divers en eerder aan de stevige. Waar je een handvol kruiden kunt gebruiken voor een saus, kom je met specerijen meestal toe met een snuifje of theelepeltje.

 

Timing is belangrijk

Hoe dan ook: zowel kruiden als specerijen vormen een uitstekend alternatief voor zout, dat bijna dagelijks in ons eten belandt, maar dat we toch best wat beperken. Te veel zout is namelijk niet goed voor je bloeddruk en houdt vocht vast in je lichaam. Mik daarom op dubbel zoveel specerijen en kruiden en halveer je zout.

Ook qua volgorde van toevoegen is er een verschil tussen kruiden en specerijen:

  • Specerijen voeg je toe aan het begin van de kooksessie. Opgepast met pittige of pikante specerijen zoals (cayenne)peper. Overdaad schaadt, je wil toch niet je smaakpapillen verlammen?
  • Kruiden voeg je bij voorkeur toe aan het einde, zeker verse kruiden zoals basilicum of oregano. Haal je pot of pan van het vuur en voeg ze net voor het serveren toe. Gebruik zeker voldoende, een handjevol is zeker toegelaten.

Tip: specerijen verliezen het meeste van hun smaak als ze gemalen worden. Koop volledige specerijen en stamp ze fijn voor een maximale smaaksensatie.

Ontdek onze sublieme smaakmakers!

Ook bij Sublimix zijn we overtuigd van het belang van sterke smaakmakers. Met onze kruidenmixen haal je het allerbeste uit je salades, vlees, vis, kip, pasta, noem maar op! Neem alvast een kijkje in onze webshop of experimenteer met onze inspirerende gerechten. Smakelijk!

Het verschil tussen kruiden en specerijen: touch en timing
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
WhatsApp
GRATIS KOOKBOEK

Download het Sublimix kookboek

Boordevol lekkere en snelle recepten voor door de week en speciale gelegenheden.

gratis verzending vanaf €50
10% korting bij bestellingen boven €100