Hert met portobello en pastinaak – Kerstkeuken van Liselotte

“Nog op zoek naar het ideale recept om met Kerst op tafel te toveren? Dit hoofdgerecht zal iedereen bekoren. Belangrijk bij dit gerecht is je mise-en-place. De crème van pastinaak kan je terug opwarmen. Je portobello’s staan gevuld klaar om de oven in te gaan. De knolselderrondjes werk je op voorhand af en laat je op kamertemperatuur. Steek ze bij in de oven van de portobello’s, net voor ze eruit uit moeten. Op deze manier hoef je enkel de steaks à la minute te bakken en de saus te maken. Dit is mijn manier van koken voor gasten waardoor ik niets van het feestje hoef te missen! 

Misschien heb je gemerkt dat ik aardappelen achterwege liet. Dit maakt dit gerechtje toch net iets lichter verteerbaar en laat ik nog plaats voor een dessert. Maar de echte “die-hards” kunnen er natuurlijk altijd een portie kroketten bij bakken!”

Dit heb je nodig (voor 4 pp)

  • 4 hertensteaks
  • Cuissana
  • Peper
  • Grof zout

 

  • 800 g pastinaak
  • 50 g boter
  • 20 g room
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat

 

  • 400 g knolselder (in plakken gesneden van 0,5cm)
  • Saffloerolie
  • 2 blaadjes salie
  • 250 g ricotta
  • 30 g geraspte parmezaan
  • 20 g truffelplakjes op olie (of truffeltapenade)
  • Peper
  • Klein klontje boter
  • 1 kl rundsbouillon
  • 4 portobello’s
  • Kruidenzout

 

Aan de slag!

  • Snijd de pastinaak in stukken en kook of stoom gaar. Mix samen met de boter en room in de blender of met de staafmixer tot een crème. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Snijd 150g van de knolselderplakken tot brunoise (kleine blokjes) en stoof ze beetgaar in wat boter. Doe alles in een mengkom en laat afkoelen.
  • Versnipper de salie en doe deze net zoals de ricotta, parmezaan, truffel, peper, rundsbouillon bij de knolselder en meng.
  • Snijd het steeltje uit de portobello’s en kruid ze met peper en kruidenzout. Vul de paddenstoelen met het mengsel.
  • Doe een klein beetje saffloerolie in een ovenschotel en leg de gevulde paddenstoelen erin. Bak ze ongeveer 35min in een voorverwarmde oven van 180°.
  • Duw rondjes uit de overige plakken knolselder. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe een beetje saffloerolie in een schaaltje. Dep je vinger in de olie en wrijf op die manier al de rondjes in. Kruid met peper en grof zout. Zet de plaat gedurende 15min in een oven van 180°.
  • Paneer het vlees met Cuissana.
  • Bak het vlees mooi rosé, wikkel het in aluminiumfolie en laat rusten.
  • Blus de pan met een klein scheutje cognac.
  • Meng het water met de pepersaus en giet in de pan. Doe er ook de room, rundsbouillon, mosterd en ketchup bij en laat nog een minuutje pruttelen. Giet het vleesvocht dat in het aluminiumfolie zit ook nog bij de saus.
  • Dresseer nu het bord met het hert en werk af met de rondjes knolselder, de saus en wat peterselie.
  • Kruid het vlees op het laatste met wat grof zout en peper.
  • Smakelijk!

Wat vind je nog leuk?

© SUBLIMIX 2019