gratis verzending vanaf €50
10% korting bij bestellingen boven €100

Bestaat er zoiets als het perfecte gewicht?

Het perfecte gewicht is een gezond gewicht. Maar dat gezond gewicht is dan weer voor iedereen anders.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja. Het perfecte gewicht is een gezond gewicht. Maar wat een gezond gewicht precies inhoudt, dat is dan weer voor iedereen anders. Hoe achterhaal je zelf wat jouw gezondste gewicht is? Erkend diëtiste Nadia Brans vertelt wat je moet geloven en wat niet.

We associëren nu eenmaal voeding, gezondheid en beweging met ons gewicht. Het één heeft zeker te maken met het ander, maar gezondheid hangt af van veel meer factoren.

We zijn niet forever young, en dat heeft invloed op ons perfecte gewicht

Tenzij je gezegend bent met een geweldig metabolisme, is het de meeste mensen niet gegeven om nog in hun jeans en T-shirts te passen die ze kochten op hun achttiende.

De mens is niet voorbestemd om voor altijd met een gezegend lichaam rond te lopen. Wat vele tijdschriften en sociale media ons ook proberen voor te houden. Net zoals mensen groot of klein zijn, is er ook een sterk verschil in gewicht mogelijk.

 

Taille > BMI

Wie twintig jaar geleden een paar kilootjes te veel meedroeg, kreeg al snel te horen dat ie een te hoge BMI had. Deze Body Mass Index (gewicht gedeeld door aantal lengtecentimeters in het kwadraat) wordt nog altijd door velen naar voren geschoven als dé formule om na te gaan of iemand al dan niet te veel weegt. Haal je een score tussen 19 en 25, dan heb je volgens de berekening een perfect gezond gewicht.

Neem deze uitkomst gerust met een serieuze zak zout, want de methode is allesbehalve waterdicht. De formule houdt namelijk geen enkele rekening met het lichaamsvetgehalte en zegt ook niets over je algemene voedingspatronen.

Zo kan een atletisch persoon met relatief weinig vet en veel spieren toch een te hoge BMI hebben, ook al loopt hij geen enkel gezondheidsrisico. Tegelijkertijd kan een man met een bierbuikje, maar met slanke armen en benen een goede BMI-score behalen. Maar dat betekent niet per se dat hij gezond leeft.

Een betere indicator voor een gezond gewicht is je taille. Want de plaatsen waar we ons lichaamsvet opslaan, beïnvloeden onze gezondheid. Mensen met zogenaamde love handles of zwembandjes (centrale adipositas) hebben bijvoorbeeld meer kans op hart- en vaatziektes en op diabetes.

Leer je lichaam kennen met een BIA-meting

Een nog accuratere manier om je gezondheidsprofiel correct te bepalen, is met behulp van een bio-elektrische impedantieanalyse (BIA). Dit is een wetenschappelijk gevalideerde methode die je een duidelijk beeld geeft van je lichaamssamenstelling.

Ook in onze groepspraktijk passen wij deze meting toe, omdat we op deze manier veel relevante dingen leren over het verbruik in rust (basaal metabolisme) en de hoeveelheid lichaamsvocht, vet- en spiermassa in het lichaam. Maar ook heel belangrijk: over de algemene voedingstoestand.

Door deze analyse regelmatig te herhalen en het lichaam op lange termijn te evalueren, kunnen we iedereen extra goed opvolgen en perfect bijsturen wanneer nodig.

Volgende cijfers bewijzen het…

Met een gezonde levensstijl voorkom je tot 80% van alle hartziekten, 75% van alle beroertes, 90% van diabetes type 2 en tot 50% van alle gevallen van kanker.

Vind je het ook hoog tijd om in te grijpen en om op zoek te gaan naar een evenwichtige en gezonde manier van leven? Neem dan zeker contact op met een erkende diëtist in jouw buurt. Want eens je de juiste weg bent ingeslagen, boek je al snel vooruitgang.

Inspiratie nodig voor een gezonde levensstijl?  Houd onze inspiratiepagina in de gaten voor gezonde tips en heerlijke recepten.

Bestaat er zoiets als het perfecte gewicht?
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
WhatsApp
GRATIS KOOKBOEK

Download het Sublimix kookboek

Boordevol lekkere en snelle recepten voor door de week en speciale gelegenheden.

gratis verzending vanaf €50
10% korting bij bestellingen boven €100