Te veel alcohol drinken kan je de volgende dag de nodige “kopzorgen” bezorgen. Een “hangover” is het gevolg van te veel alcohol drinken. Als je een kater hebt, kun je last hebben van de volgende symptomen: fysieke en mentale lamlendigheid, zeurende hoofdpijn, een centrifugerende maag, een mond zo droog als de Sahara en overgevoeligheid voor licht en/of geluid.
Hoe lang de gemiddelde kater duurt hangt af van diverse factoren (de hoeveelheid alcohol, gewicht, lichaamsvocht, …) en is bijgevolg voor iedereen anders. Wanneer je slechts één standaardglas drinkt, heeft je lever anderhalf uur nodig om de alcohol af te breken. Begin dus al maar te rekenen hoelang jouw lever nodig heeft om je consumpties te verteren. Naarmate je ouder wordt, is het voor de cellen tevens moeilijker om de toxines te verwerken. Dit verklaart meteen waarom katers langer duren naarmate de leeftijd toeneemt.
Aan anti-kater-tips geen gebrek. Sommige tips om een kater te voorkomen zijn zo oud als de weg naar Rome. Variërend van het drinken van een glas olijfolie voordat je alcohol gaat drinken tot het eten van een rauw ei… Maar deze anti-kater-middelen zijn nooit wetenschappelijk aangetoond dat ze effectief werken. Bij alcohol hoort brakheid, zoals Tom bij Jerry en Adam bij Eva hoort :) . Je kunt het katerproces niet vertragen, wel kun je je lichaam ondersteunen. Gelukkig zijn er wel een aantal haalbare tips om de gevolgen van een kater toch enigszins te verlichten: – Een gouden vuistregel is dat je voor ieder glas alcohol een glas water moet drinken. Alcohol is namelijk vocht afdrijvend en droogt je lichaam, alsook je hersenen uit. – De kleur van je drankje heeft invloed op je kater van morgen. Heldere dranken (zoals wodka of gin) bevatten minder schadelijke bijproducten in vergelijking met donker gekleurde alcohol (zoals rode wijn, rum, whisky en brandy) en geven daarom mogelijks iets minder hinder.
– Voorzie voldoende slaap, zodat je lichaam beter in staat is om te herstellen. Daarnaast zal voldoende nachtrust helpen om de symptomen te beperken en een kater draaglijker te maken. – Zorg voor een goed, eiwitrijk ontbijt met voldoende fruit. Het eten van een voedzaam, gezond en stevig ontbijt de ochtend na het drinken kan de symptomen van je kater helpen verminderen. Het is dan niet verrassend dat alcohol, en het bijhorend ontgiftingsproces van ons lichaam, zorgt voor een hogere behoefte aan een aantal nutriënten. Ook (verse) gemberthee wordt aangeraden, omdat dit erg goed helpt tegen misselijkheid.
– De echte kroegtijgers zweren erbij, maar een biertje in de ochtend om de ergste kater weer weg te spoelen, werkt niet! De lever heeft net tijd nodig om weer op adem te komen. Er wordt geadviseerd om zeker 48 uur na een kater geen druppel alcohol te drinken. – Een wondermiddeltje tegen de kater bestaat jammer genoeg nog altijd niet, wel kan een pijnstiller de klachten dempen. Kies beter voor ibuprofen en geen paracetamol (kan je lever namelijk nog meer frustreren). Ibuprofen werkt ontstekingsremmend en gaat opgezette aders tegen, wat meteen je hoofdpijn zal verlichten.
Natuurlijk kun je beter voorkomen dan wel genezen. Wil je er zeker van zijn dat je de volgende ochtend fris en fruitig bent, schakel dan liever tijdig over naar alcoholvrije varianten als je op een gezellige avond de bodem van een fles reeds inspecteert. :)
Boordevol lekkere en snelle recepten voor door de week en speciale gelegenheden.