Asperges zijn echte vitaminebommetjes. Ze bevatten een overvloed aan vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor diverse lichaamsfuncties zoals celdeling, immuunsysteem, bloedstolling, huidgezondheid en botsterkte. Bovendien bevatten asperges glutathion, een krachtige antioxidant die veroudering tegengaat en de huid laat stralen. Extra bonus: dit stofje beschermt je ook tegen de schadelijke effecten van de zon. Al raden we nog steeds aan om voldoende zonnecrème te gebruiken als je gaat zonnen.
Asperges zijn rijk aan vitamine E, een vetoplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen, spierweefsel en het immuunsysteem. Vitamine E is ook een krachtige antioxidant die ontstekingsreacties in het lichaam kan remmen, dankzij de aanwezigheid van flavonoïden.
Vooral in het kopje van de asperge zijn veel B-vitamines te vinden. Deze vitamines zijn cruciaal voor de energievoorziening van het lichaam.
Asperges hebben een vochtafdrijvende werking en zijn daarom goed voor je nieren. Ze helpen bij het afvoeren van overtollig vocht en afvalstoffen uit het lichaam.
Asperges bevatten een scala aan mineralen, waaronder kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en koper. Deze mineralen zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties. Bovendien passen asperges goed in een zoutarm dieet omdat ze van nature weinig zout bevatten.
Met slechts 20 kcal per 100 gram zijn asperges een caloriearme lekkernij. Ze zijn dus ideaal als je op je lijn let. Door de aanwezigheid van vezels, geven ze je ook een langdurig verzadigd gevoel.
Je zal alvast in de winkel ontdekt hebben dat er naast witte en groene asperges, ook een paarse variant bestaat. De drie soorten zijn in principe afkomstig van dezelfde plant, maar ze worden op verschillende manieren geteeld, wat resulteert in subtieme verschillen in smaak, textuur en voedingswaarde.
Witte asperges bevatten iets minder vitamines en mineralen dan groene en paarse asperges omdat ze minder zonlicht absorberen tijdens de groei. Groene asperges hebben een wat krachtigere smaak en bevatten meer vitamines en mineralen dan witte asperges, vooral vitamine C en vitamine A. Paarse asperges hebben een iets zoetere smaak dan groene en witte asperges en bevatten ook meer anthocyanen, waardoor ze mogelijk nog meer gezondheidsvoordelen bieden.
Of je nu kiest voor witte, groene of paarse asperges, je kunt er altijd iets verrukkelijks mee maken. Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment aan recepten waarin asperges de hoofdrol spelen. Van klassieke gerechten tot meer gedurfde combinaties voor zij die hun kookkunsten op de proef willen stellen.
Boordevol lekkere en snelle recepten voor door de week en speciale gelegenheden.