Renato Vranken - Marktkramer aan het woord - Sublimix Renato Vranken - Marktkramer aan het woord - Sublimix
04 november 2019 /

Renato Vranken

“Zelfs restaurants gebruiken onze producten in hun gerechten”

Je vindt ze bijna dagelijks terug op markten over heel Vlaanderen. Onze trouwe marktkramers die jullie met de glimlach bevoorraden met onze Sublimix-producten. Dat geldt eens te meer voor Renato. “Op de markt staan, zit in mijn bloed. Het is de eerste én laatste job in mijn leven.” We stellen hem uitgebreid aan je voor.

“Vandaag ben ik 23 jaar bezig als marktkramer. Ik heb nooit iets anders gekend. Mijn moeder had zelf dertig jaar lang een textielkraam. Bij haar ben ik op mijn zestiende op leercontract gegaan. Sindsdien ben ik zelfstandig begonnen. Na drie jaar leerde ik de mensen van Sublimix kennen, en zoveel jaren later verkoop ik nog altijd hun producten. Ik ken ze ondertussen door en door.”

Renato is nog altijd maar 42. Toch ziet ie zichzelf nooit iets anders doen. “Je bent volledig vrij, je bent je eigen baas. Je bent altijd onder de mensen. Iets mooier bestaat toch niet? Er zijn collega’s die zelfs nog op hun zeventig of tachtig jaar op de markt staan. Voor het geld moeten ze het niet meer doen. Het is hun leven geworden.”

Is er volgens Renato veel veranderd de afgelopen twintig jaar onder de marktgangers? “Niet zo heel veel. Mensen komen wel vaker bij Sublimix terecht omdat ze specifiek op zoek zijn naar producten zonder gluten, lactose of smaakversterkers. Maar het type publiek is grotendeels hetzelfde gebleven. Goed in evenwicht, niet per se meer vrouwen dan mannen. Al moeten de mannen het meestal wel van hun vrouw komen halen (lacht).”

“Je bent volledig vrij, je bent je eigen baas. Je bent altijd onder de mensen. Iets mooier bestaat toch niet?"

“Al die jaren heb ik trouwens nooit een ontevreden klant tegenover mij gehad. Af en toe moet ik wel een beetje extra uitleg geven, omdat iemand het product verkeerd gebruikt. Maar eens ze perfect weten hoe onze producten het best renderen, worden ze meestal vaste klant. Ik probeer hen ook zo vaak mogelijk onze producten te laten proeven.”

Dat Renato onze producten van binnen en van buiten kent, bewijst ie met zijn handige tips. “Mensen weten bijvoorbeeld niet dat je de bospaddenstoelensoep op vier verschillende manier kunnen gebruiken in hun keuken. Of dat je de Tellofix letterlijk overal aan kan toevoegen. Maar zelf leer ik ook nog volop van de klanten. Zo vertelde iemand me ooit dat ie Tellofix als zoutvervanger gebruikte bij het bakken van zijn brood. Een klant in Antwerpen zei me dan weer dat ie altijd een lepeltje groentebouillon toevoegt aan zijn mosselen.”

“Het is heel leuk om te zien hoeveel mensen hun eigen ding doen met de Sublimix-producten. En dat ze op zoveel plaatsen gebruikt worden. Ik ken klanten die de producten meenemen naar hun vakantiehuisje in Spanje of zelfs opsturen naar familie in Italië of Afrika. Zonet kwam me zelfs iemand vertellen dat een vriend van haar Sublimix gebruikt in de keuken van zijn restaurant. Betere reclame bestaat er niet (lacht).

Andere marktkramers

© SUBLIMIX 2023