Johan Sillen - Marktkramer aan het woord - Sublimix Johan Sillen - Marktkramer aan het woord - Sublimix
17 april 2019 /

Johan Sillen

“Het lijkt wel alsof er op mijn hoofd staat geschreven dat mensen hun verhaal kunnen komen doen.”

Onze marktkramers, ze zijn een ras apart. Ze trotseren dagelijks weer en wind om onze producten tot bij jullie te krijgen. Wanneer we stoppen aan de Sublimix-kraam van Johan Sillen op de markt van Hasselt laten de aprilse grillen zich van hun “beste” kant zien. Maar hij laat het niet aan zijn hart komen. Integendeel!

“Ik sta zes van de zeven dagen op de markt. Die buitenlucht, vrijheid en het sociaal contact vind ik gewoon geweldig, zelfs als zoals vandaag het weer het laat afweten. Op 25 jaar tijd kan je mijn gemiste markten op twee handen tellen. Zo graag doe ik het.”

Johan rolde in de stiel dankzij zijn vrouw. “Mijn schoonvader was vijftig jaar lang actief als textielmarktkramer. Ook mijn vrouw stapte in de business. Ik werkte eerst nog een lange tijd als magazijnier, maar eens zij de stap waagde, volgde ik al heel snel. En daar prijs ik me nog altijd heel gelukkig over.”

Iedere marktkramer heeft zijn eigen stijl. Zo ook Johan, al associeer je die niet meteen met de typische marktmens. “Ik ben iemand van de zachte aanpak. Je hoort me niet snel roepen en tieren, ik hou het graag gemoedelijk. En ik merk ook dat die aanpak werkt. Ik betrek iedereen er graag bij, waardoor de mensen al eens graag blijven hangen. En waar volk staat, daar komt sowieso volk.”

Het marktverhaal is enorm aan het veranderen. Daar pas ik me ook op aan.

Op marktdagen komt Johan dan ook heel wat te weten. “Mensen vertellen me vaak hun levensverhalen. Het lijkt wel alsof het op mijn hoofd geschreven staat dat ze daar bij mij voor terecht kunnen (lacht). Maar dat smeedt een band.”

“Wat me het meest bijbleef? Jaren geleden kwam een trouwe klant vertellen dat zijn laatste uren geslagen waren. Hij leed aan een slepende ziekte. Toch kwam hij telkens speciaal met de bus af vanuit Leopoldsburg. Vlak voor zijn dood, zei hij tegen zijn dochters dat ze naar Hasselt moesten blijven komen. Zij kwamen persoonlijk zijn overlijdensbericht brengen en ze komen inderdaad nog regelmatig langs. Ik krijg er nog altijd kiekenvel van.”

Intussen is Johan al volop bezig met de toekomst. “Het marktverhaal is enorm aan het veranderen. Daar pas ik me ook op aan. Zo lever ik bijvoorbeeld af en toe onze producten aan huis bij mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen. Klanten zijn vandaag ook vaak tweeverdieners. Hun tijd is schaars, dus je moet het helemaal anders aanpakken.”

Heeft Johan tot slot nog wat culinaire tips? “Tellofix Gold is ideaal om je vis te kruiden. Een heel klein beetje is al genoeg. En met Fritfix kruid je niet alleen je frieten of puree, maar ook je kalkoenlapjes of je kip. Je kan zoveel kanten uit met onze producten.”

Andere marktkramers

© SUBLIMIX 2023