Witloof met gorgonzolasaus, perenchutney en peperkoek

Witloof met gorgonzolasaus, perenchutney en peperkoek: de alom gekende klassieker met een twist! Dit verrassende recept moet je proberen.

Ingrediënten

  • 2 dunne sneetjes peperkoek
  • 4 stronken witloof
  • 4 tot 8 sneetjes gezouten ontbijtspek
  • boter
  • peper
  • 2 conference peren
  • 1 rode ui
  • 1 chilipeper
  • 1el geraspte gember
  • 1kl kaneel
  • 1 steranijs
  • 100ml sherryazijn
  • 70g donkere basterdsuiker
  • sap halve limoen
  • 40g rozijnen
  • snuf zout
  • saffloerolie
  • 200ml halfvolle melk
  • 40g gorgonzola
  • 1 cookmate Witte saus
  • handvol walnoten
  • peterselie

Bereiding

Droog de peperkoek 3 uur in een oven van 90 graden. Cutter deze tot poeder.

De witloof

  • Braiseer de stronkjes witloof. Laat boter smelten in een kookpot en leg hierin het witloof.
  • Bedek met boterpapier + deksel en laat op een héél zacht vuurtje gaar stoven. +-40min (afhankelijk van de stronkjes)
  • Draai het witloof af en toe voorzichtig om. Voeg indien nodig een lekje water toe.
  • Het witloof is klaar als een mes er zonder druk doorgaat.
  • Kruid met peper. Leg op een bord en laat afkoelen op kamertemperatuur.

Maak de chutney

  • Snipper de ui en chilipeper fijn en stoof deze in saffloerolie.
  • Voeg de gember, kaneel en steranijs toe.
  • Doe er hierna de azijn, suiker, limoensap, zout en rozijnen bij en laat een 45min op een zacht vuurtje pruttelen tot de chutney mooi ingedikt is.
  • Laat afkoelen op kamertemperatuur.

Maak nu de saus

  • Doe de melk en 1 cookmate witte saus in een steelpannetje.
  • Breng al roerend aan de kook en doe er de gorgonzola bij.

De afwerking

Wikkel ontbijtspek rond het witloof en bak aan. Dresseer het bordje en werk af met peterselie, walnoten en de poeder van peperkoek.

Smakelijk!

Wat vind je nog leuk?

© SUBLIMIX 2019