23 september 2019 /

Wat kun je niet invriezen? Soms speel je beter op veilig

Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon niet gemaakt om in te vriezen. Een overzicht!

Hoe gemakkelijk het ook lijkt, je mag niet zomaar alles in je diepvries proppen. Toch doen nog altijd de meest uiteenlopende verhalen en theorieën de ronde. Daarom: wat kun je niet invriezen? En als het wel kan, hoe bewaar je optimaal de smaak van je voedingswaren?

Wat je beter niet kunt invriezen

Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon niet gemaakt om in te vriezen. De volgende restjes werk je dus best zo snel mogelijk op voordat ze de houdbaarheidsdatum bereiken:

  • Melkproducten en zachte zuivel (yoghurt, verse melk, zachte kazen…): deze gaan schiften bij het ontdooien
  • Gekookte pasta: geen probleem in een saus, maar ga je droge pasta invriezen, dan is de kans groot dat je een plakkerige bol overhoudt
  • Bepaalde groenten en fruit: sommige groenten en fruit die veel water vasthouden – zoals watermeloen, appels, komkommer, sla en tomaat – worden heel papperig bij het ontdooien.
  • Verse kruiden: ook hier blijft er niet meer veel smakelijks over
  • (Rauwe) eieren: rauwe eieren invriezen wordt een explosieve onderneming. Gekookte eieren verliezen hun oorspronkelijke textuur. Ook sauzen op basis van eieren zie je nooit meer op dezelfde manier terug.

Wat mag je wel invriezen?

De meeste dingen kun je gelukkig wel zonder problemen invriezen. Zorg er wel voor dat de temperatuur bij het invriezen altijd laag genoeg ligt (-30°C à -24°C), zodat de producten snel bevriezen en de bacteriën zo weinig mogelijk kans hebben om hun bederfproces in gang te zetten. Eens dat gebeurd is, kan je de temperatuur doen stijgen tot -18°C, de minimale bewaartemperatuur.

Let wel: bij het invriezen gaan de aanwezige bacteriën nooit dood. Eens je jouw voedingswaren hebt ontdooid, worden ze stilaan weer actief. Ontdooi daarom alles tijdig in de koelkast en eet het nog diezelfde dag op. Groenten kook je best meteen eens je ze uit de diepvriezer haalt.

Nog een aantal handige tips voor:

  • Vlees: hoe sneller je vlees bevriest, hoe beter de smaak en textuur op je bord. Hoe groter het stuk vlees, hoe beter alles bewaard blijft.
  • Vis: vries alleen verse vis in. Spoel de vis eerst af en dep alles goed droog. Verpak de vis in vershoudfolie, zo blijft die achteraf goed sappig.
  • Groenten: door je groenten een aantal minuten te koken in ongezouten water behouden ze gemakkelijker hun smaak, kleur en textuur.

Alles terug op smaak met Sublimix

Wat kun je niet invriezen? Nu ben je helemaal mee. Oh ja, nog dit! Vries voor alle veiligheid nooit iets voor de tweede keer in. Het heeft geen zin om het lot onnodig te tarten.

Merk je dat je gerecht toch nog wat extra smaak nodig heeft na het ontdooien? Onze Sublimix-kruidenmixen doen wonderen!

Heb je trouwens tips over hoe je bepaalde gevoelige voedingswaren toch veilig en efficiënt kan invriezen? Laat het ons weten via onze Facebook-pagina of ons contactformulier!

Wat vind je nog leuk?

© SUBLIMIX 2019