Tajine van kip met gember en citroen: fris en pittig tegelijkertijd

“Deze tajine van kip is zo’n gerechtje waarvan ik op voorhand niet wist wat de eindbestemming zou zijn. De voorraadkasten en ijskast opentrekken om te zien of ik er nog iets kon bij flansen. Een manier van koken die mij het meest aanspreekt en je vaak laat stuiten op ontzettend lekkere combinaties. Ook in de wereld van de tajines staat Sublimix zijn mannetje en zorgt ze voor heerlijke smaakmakers. Veel eetplezier met dit kleurrijk tafereel!”

Dit heb je nodig voor de tajine van kip (4 personen):

 

  • 60 g verse gember
  • 15 g verse kurkuma
  • 4 tenen look
  • 1 el komijnzaad
  • Schil van 1 citroen
  • 2 el saffloerolie

 

  • 500 g uien in halve ringen gesneden
  • 1 chilipeper (versnipperd)
  • 2 aubergines in blokjes
  • 1 el fijngehakte tijm
  • Sap van 2 citroenen
  • 1 el honing
  • Peper
  • 1 cookmate kippenbouillon
  • 2 cookmates currysoep
  • 150 ml witte wijn
  • 150 ml water
  • 50 g rozijnen
  • 1 courgette in blokjes
  • 100 g groene olijven
  • Fijngehakte bladpeterselie

Aan de slag!

  • Meng de saffloerolie met de fritfixkruiden in een kom en marineer de kippendijen minstens een uur.
  • Maak een specerijenpasta door de gember, kurkuma, look, komijnzaad, citroenzeste en de saffloerolie samen te cutteren.
  • Zet de tajine op het vuur en bak de gemarineerde kip aan. Dit doe je best in 2 keer zodat het mooi kan korsten. Haal de kip uit de tajine en houd apart. De kip moet niet gaar zijn.
  • Spoel de tajine niet uit. Stoof hierin de uien enkele minuten aan. Voeg indien nodig nog wat extra saffloerolie toe. Voeg de chilipeper en de specerijenpasta toe. Laat enkele minuten meestoven maar blijf wel roeren zodat deze niet aanbakt.
  • Voeg de aubergines en de tijm toe en laat even meegaren.
  • Bestrooi het geheel met peper, kippenbouillon en currysoep en roer onder elkaar.
  • Leg de kip op de groenten.
  • Blus de pan met het citroensap, honing, witte wijn en water.
  • Strooi de rozijnen over het geheel en laat op een zacht vuurtje, gedurende 30 minuten, met deksel, pruttelen.
  • Verdeel er nu de courgette en de olijven over en laat nog een uurtje verder garen.
  • Werk de tajine van kip af met royaal wat peterselie en serveer hem met couscous, aardappelen of rijst.

Wat vind je nog leuk?

© SUBLIMIX 2019