Runderschenkel recept in rode wijnsaus met zoete groentegratin

Bij mijn lokale beenhouwer lagen deze Hereford runderschenkels mijn naam te roepen. “Ik maak er wel wat mee”, zei ik tegen de patron. In combinatie met deze zoetere groentegratin is dit runderschenkel recept rijkelijk, maar toch laag in calorieën. Happy days!

Wat heb je nodig voor dit runderschenkel recept?

  • 4 runderschenkels
  • Boter
  • Grof zout
  • Peper
  • 300 g ui (grof gesneden)
  • 3 tenen look (versnipperd)
  • 200 g wortel (in blokjes)
  • 250 g selder (in stukjes)
  • 1 cookmate rundsbouillon
  • 600 ml rode wijn
  • Bouquet garni
  • 100 ml water + 4 cookmates gourmetsaus
  • 250 g zoete aardappel
  • 250 g pastinaak
  • 200 ml room
  • 1 teentje look
  • 1 el fritfix
  • 4 el gemalen kaas
  • Waterkers

Aan de slag!

  • Kruid de schenkels met peper en zout.
  • Laat een klont boter smelten in een stoofpot en korst de schenkels aan. Haal ze uit de pot en houd ze opzij.
  • Laat in dezelfde pot terug een klein klontje boter smelten en stoof de groentjes aan en kruid ze met rundsbouillon en peper. Leg er de schenkels terug op, overgiet met de wijn en leg er de bouquet garni in. Laat ongeveer 3 uur zachtjes pruttelen.
  • Haal de bouquet garni uit de stoofpot.
  • Giet het water gemengd met de gourmetsaus bij de rest en laat nog 5 minuten meekoken.
  • Werk af met een flinke draai van de pepermolen.
  • Schil de zoete aardappel en de pastinaak en snijd ze in dunne plakjes (+-2mm).
  • Pers de look en roer deze samen met fritfix onder de room.
  • In dit geval heb ik 4 vuurvaste kommetjes, maar je kan ook 1 grotere ovenschotel nemen.
  • Verdeel de schijfjes over de kommetjes en giet er het roommengsel over. Zet ze (afgedekt) 35 minuten in een oven van 180°C. Haal ze eruit en bestrooi met de kaas. Zet ze nog 10 minuten, onafgedekt, terug.
  • Geef het bord wat kleur met een toefje groen.

Smakelijk!

Wat vind je nog leuk?

© SUBLIMIX 2020