21 november 2018 /

Ovenschotel met bloemkool, varkenshaasje en blackwell saus

Koud weer vraagt om hartverwarmende ovenschotels! Deze moet je zeker eens proberen.

“Bloemkool, mosterd, varkensvlees en pickles. Vier ingrediënten die het ontzettend goed met elkaar kunnen vinden. So why change a winning team? Probeer de ovenschotel ook eens uit met gehakt. Bak dit en leg het tussen de aardappelen en de bloemkool. Ik ben benieuwd of je genoeg zelfbeheersing hebt om van het kaaskorstje te blijven alvorens iedereen aan tafel zit!”

Dit heb je nodig voor de ovenschotel (voor 4 pp)

  • 1 kg bloemkoolroosjes
  • 650 vastkokende aardappelen
  • 1 kl saffloerolie
  • 2 kl groentebouillon
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 400 ml water
  • 4 CM hollandaisesaus
  • 1 CM zachte graanmosterd
  • 100 g gemalen kaas
  • 30 g chapelure
  • 1 CM fijngesnipperde peterselie

Voor het vlees

  • 800 g varkenshaasje (2x400g)
  • Peper
  • Cuissana
  • Grof zout

Voor de saus

  • Klontje boter
  • 80 g fijngesnipperde sjalot
  • 100 ml witte wijn
  • 250 ml water
  • 100 ml room
  • 1,5 CM bruine saus
  • 2 CM Belgische pickles
  • Peper

Aan de slag!

  • Kook of stoom zowel de aardappelen als de bloemkool beetgaar.
  • Neem een ovenschotel bij de hand en vet ze in met saffloerolie.
  • Snijd de aardappelen in plakjes en leg ze in de ovenschotel. Kruid af met peper, nootmuskaat en 1 kl groentebouillon.
  • Schik ook de bloemkool in de ovenschotel, bovenop de aardappelen. Kruid eveneens af met peper, nootmuskaat en 1 kl groentebouillon.
  • Doe het water in een pannetje en laat het samen met de graanmosterd en de hollandaisesaus koken. Giet deze over de bloemkoolschotel.
  • Meng de kaas met de chapelure en peterselie en strooi over de bloemkool.
  • Zet de ovenschotel een 15 tal minuutjes in een voorverwarmde oven van 180°.
  • Bestrooi het varkenshaasje met cuissana, peper en zout. Korst het vlees aan in een hete pan en leg ze daarna in een ovenschotel.
  • Het vlees mag ongeveer een 15 tal minuutjes in een oven van 160°. (dit is uiteraard afhankelijk van de dikte van het vlees) Haal uit de oven en laat nog 10 minuutjes rusten in zilverpapier.
  • Doe een klontje boter in dezelfde pan en stoof de sjalotjes aan. Blus met witte wijn en laat even inkoken. Voeg nu het water doe en al roerend de bruine saus.
  • Werk af met de room, pickles en een flinke draai van de pepermolen.
  • Smakelijk!

Wat vind je nog leuk?

© SUBLIMIX 2018