02 April 2018 /

Keuken van Liselotte: Kip met gebraiseerd witloof

De kippendijen in combinatie met het boterachtig witloof zullen niemand onberoerd laten!

Voor deze Franse klassieker gebruik ik uitgebeende kippendijen. Deze kan je vaak zo kopen en anders vraag je het even aan je slager. Doe zeker die moeite want het vlees is zoveel sappiger dan wanneer je kippenfilet gebruikt! De kippendijen in combinatie met het boterachtig witloof zullen niemand onberoerd laten! #happytable

Dit heb je nodig:

  • 1kg kippendijfilet
  • 100g spekblokjes
  • 2 zoete uien
  • 250g champignons
  • 400ml rode wijn
  • Bouquet garni (tijm, laurier & peterseliestengels opgebonden)
  • 1 kl kippenbouillon
  • 2 cl jagersaus
  • Saffloerolie
  • Peper
  • Zout
  • 12 stronken witloof
  • Boter
  • Vastkokende aardappelen (hoeveelheid naar keuze)
  • Grillfix
  • Peterselie

Aan de slag!

  • Knip de kippendijfilet in twee en kruid met peper en zout.
  • Zet een stoofpot op het vuur met wat saffloerolie en kleur de stukken kip (eventueel in twee keer). Haal de kip uit de pot en zet opzij.
  • Bak in dezelfde pot de spekblokjes aan.
  • Snijd de ui in halve ringen en voeg ze toe.
  • Snijd de champignons in vier en snipper de look. Doe deze ook in de pot en laat even meestoven.
  • Voeg nu de aangebakken kip, wijn, kippenbouillon en de bouquet garni toe.
  • Laat de stoofpot op een zacht vuurtje 1,5 uur pruttelen.
  • Duw het vlees wat opzij in de pot en doe er de jagersaus bij. Roer deze even wat los met een garde. Laat nog 5 min zachtjes koken. Werk af met een paar draaien van de pepermolen.
  • Kook de aardappelen beetgaar en laat afkoelen.
  • Laat een mooie klont boter smelten in een pan.
  • Snijd de kontjes van het witloof en leg deze in de hete boter. Kruid met peper en zout.
  • Bedek met een boterpapiertje en laat nu op een heel zacht vuurtje met deksel rustig gaar stoven. Draai af en toe voorzichtig om. Als de pan te droog wordt kan je een heel klein beetje water toevoegen. Het witloof is klaar als het botermals en een beetje gekarameliseerd is.
  • Bak de aardappelen in saffloerolie en kruid ze met grillfix.
  • Werk de stoofpot af met wat fijngehakte peterselie.
  • Smakelijk!

Wat vind je nog leuk?

© SUBLIMIX 2018