21 februari 2019 /

Gebakken wijting met asperges en bloemkool

De schoonste tijd van ’t jaar is er weer: aspergetijd! Dit receptje voor gebakken wijting met asperges en bloemkool lijkt misschien wel voor gevorderden, maar als je even de tijd neemt om het goed te lezen zal je zien dat alle onderdelen best doenbaar zijn. 

Zorg dat alle ingrediënten voor de afwerking netjes klaar staan in potjes. Op deze manier hoef je enkel nog de crème op te warmen, de vis te bakken en de asperges te stoven. En de smaak van dit aspergegerechtje? Zo geweldig! Alles is perfect in harmonie. Voor mij het perfecte voor- of hoofdgerecht! Serveer er eventueel een gekookt aardappeltje bij.”

Dit heb je nodig voor gebakken wijting met asperges en bloemkool (4 personen):

Voor de pesto

  • 70 g geroosterde pijnboompitten
  • 30 g bladpeterselie
  • 80 g parmezaan
  • 70 g olijfolie
  • half teentje look
  • peper
  • grof zout

Voor de crème van bloemkool

  • 1 bloemkool (900g)
  • melk en water
  • 1 CM kippenbouillon
  • 100 ml karnemelk
  • nootmuskaat
  • peper
  • halve tl zout
  • klein klontje boter
  • 1 el witte saus

 

  • 1 kg witte asperges
  • olijfolie
  • klontje boter
  • scheutje witte wijn
  • peper
  • grof zout
  • 4 wijtingfilets
  • 20 kwarteleitjes
  • 100 g gezouten boter
  • enkele takjes postelein (of een ander groen)
  • 150 g grijze garnalen
  • handvol geroosterde hazelnoten (fijngehakt)

Aan de slag!

  • Maak de pesto door bovenstaande ingrediënten te mixen in een cutter. Tip: zet je cutter op een weegschaaltje!
  • Voor de crème snijd je de bloemkool in roosjes en kook je ze goed gaar in half water, half melk met kippenbouillon.
  • Haal de gare bloemkool eruit met een schuimspaan en doe deze in een blender samen met de karnemelk, nootmuskaat, peper, zout, boter en witte saus.
  • Mix de bloemkool tot een zeer glad zalfje. (je kan deze achteraf terug opwarmen in een kookpot op een zeer zacht vuur)
  • Leg de kwarteleitjes 2,5 minuten in kokend water. Laat ze meteen daarna schrikken in koud water. Pel de eitjes, snijd ze doormidden en kruid met een weinig grof zout.
  • Schil de asperges en snijd ze in stukken van een 3-tal cm. Houd de topjes apart.
  • Zet een stoofpan op het vuur met olijfolie en een klein klontje boter. Stoof de aspergestukjes op een matig vuur en laat enkele minuten glazig worden. Voeg nu ook de topjes toe. (ze hebben iets minder lang nodig)
  • Blus met een scheutje witte wijn en laat ze beetgaar stoven. Kruid met peper en grof zout.
  • Laat de gezouten boter op een matig vuurtje kleuren tot ze een hazelnootkleur heeft. (laat ze niet verbranden!)
  • Snijd de graatjes, in het midden van de wijting, eruit. Snijd de filet verder door in de lengte en plooi dubbel zodat de velkant binnenin zit. Kruid met peper en grof zout en bak in bruisende boter.
  • Dresseer het bordje met gebakken wijting en probeer er een echt kunstwerkje van te maken.
  • Besprenkel met de beurre noisette en… Smakelijk!

Wat vind je nog leuk?

© SUBLIMIX 2019